luni, 25 februarie 2013

Reteta: omleta japoneza - Tamagoyaki




Salut,
                Caut in continuu retete usoare care se prepara rapid. Sper ca astfel sa redescoperim cu totii placerea gatitului. Sa nu uitam ca gatim pentru cei dragi, iar de aceea gatitul nu trebuie sa devina o obligatie neplacuta. (in dex, aceasta ar fi explicatia cuvantului corvoada) .
                Legat de ceea ce am scris mai sus, cred ca de mare inspiratie este si postarea celor care administreaza contul facebook: „Bucovina te iubesc”:  cele 3 ingrediente magice

                Astazi, despre o omleta care arata superb si se prepara intr-un mod mai deosebit. O sa incerc sa o fac si eu, dar voi face asta imediat ce imi cumpar o tigaie identica cu cea pe care o s-o vedeti in film (e o tigaie speciala pentru prepararea acestei omlete – evident, se poate utiliza si o tigaie de teflon).
                Tamagoyaki se traduce prin „ou la gratar”. Am gasit foarte multe variante de ingrediente, dar cele principale sunt: ou, zahar, mirin (un sake mai dulce) si sos de soia light. Daca este prea dulce, in loc de mirin se foloseste sake. In filmul pe care l-am recomandat, bucatarul foloseste si „dashi stock” care este o supa clara japoneza. Atunci cand folosesti dashi stock, omleta se numeste dashimaki tamago.
                Cum am mai spus, foarte interesant este modul de preparare al acestei omlete, iar pentru asta va recomand sa vizionati filmuletul; sunt sigur ca este nevoie de ceva indemanare pentru a nu arde omleta.
Ingrediente:
·         3 oua
·         1 lingura zahar
·         1 lingurita sos soia light
·         1 lingurita mirin (se poate folosi si vin de orez )
·         1 varf de lingurita sare
·         4 linguri dashi stock (daca preparati varianta dashimaki tamago)
                Se amesteca ouale intr-un bol (dar nu foarte energic) si se adauga restul ingredientelor.  Pentru reteta cu dashi stock, amestecul trebuie strecurat prin sita. Tigaia se incinge la foc mediu si se unge cu ulei folosind un servetel de hartie. Se adauga apoi amestecul, dupa metoda specifica. Se serveste cu sos de soia.
Las bucatarul japonez sa va explice de aici.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu