duminică, 17 februarie 2013

Primii pasi: cum sa alegi un wok?



          Pentru a incepe sa gatesti retete chinezesti trebuie sa ai niste notiuni de baza legate de ingredientele si ustensilele de care ai nevoie pentru aceasta.
         Wok-ul nu este absolut necesar pentru a pregati o mancare chinezeasca, dar are nenumarate avantaje care trebuie luate in calcul:
-          forma de bol (semi-sferica) a wok-ului ajuta la o distribuire egala a caldurii
-          tot datorita formei  sale se foloseste mult mai putin ulei decat in tigaile traditionale
-          in general, stilul de gatit la wok se numeste stir fry, adica gatit la foc iute in timp ce amesteci continuu, un alt aspect ce avantajeaza forma wok-ului
                La prima utilizare wok-ul trebuie ars (doar cele din otel si fonta, cele din teflon nu se ard). Procedeul este simplu, pe scurt: se spala, se unge cu ulei si se coace la temperatura foarte ridicata. Un ghid complet de ardere a wok-ului gasiti aici:
 Ghid ardere wok la prima folosire.


               In general in wokuri se gateste folosind cateva linguri de ulei (alune, soia, floarea-soarelui, palmier sau porumb) care sunt puse in wok-ul rece si incalzite la foc iute. Usturoiul tocat proaspat sau ghimbirul sunt adesea adaugate in ulei ca sa-l aromatizeze, apoi scoase rapid pana nu apuca sa se rumeneasca.

                De obicei, primul ingredient gatit este carnea iar apoi legumele dupa care toate ingredientele sunt aduse inapoi in wok, impreuna cu sosuri, condimente, lichide, amidon, amestecate si lasate pana se incing. O metada este sa tai carnea fasii sau cubulete, apoi sa o prajesti  amestecand constant in ulei foarte fierbinte, apoi sa o impingi catre marginile wok-ului ca sa se scurga de ulei cat timp se gatesc celelalte ingrediente. Dupa aceasta se adauga legumele, si apoi restul de ingrediente.
 
                In filmuletul urmator, domnisoara Ching He Huang de la BBC, ne explica cum sa alegem un wok (minutul 2:00) iar daca sunteti interesati puteti invata si o minunata retata de porc dulce-acrisor:

numai bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu