Pentru a incepe sa gatesti retete chinezesti
trebuie sa ai niste notiuni de baza legate de ingredientele si ustensilele de
care ai nevoie pentru aceasta.
Wok-ul nu este absolut necesar pentru a pregati o mancare chinezeasca,
dar are nenumarate avantaje care trebuie luate in calcul:
-
forma de bol (semi-sferica) a
wok-ului ajuta la o distribuire egala a caldurii
-
tot datorita formei sale se foloseste mult mai putin ulei decat
in tigaile traditionale
-
in general, stilul de gatit la wok
se numeste stir fry, adica gatit la foc iute in timp ce amesteci continuu, un
alt aspect ce avantajeaza forma wok-ului
La
prima utilizare wok-ul trebuie ars (doar cele din otel si fonta, cele din teflon
nu se ard). Procedeul este simplu, pe scurt: se spala, se unge cu ulei si se
coace la temperatura foarte ridicata. Un ghid complet de ardere a wok-ului
gasiti aici:
Ghid ardere wok la prima folosire.
In general in wokuri se gateste folosind cateva linguri de ulei (alune, soia, floarea-soarelui, palmier sau porumb)
care sunt puse in wok-ul rece si incalzite la foc iute. Usturoiul tocat
proaspat sau ghimbirul sunt adesea adaugate in ulei ca sa-l aromatizeze, apoi
scoase rapid pana nu apuca sa se rumeneasca.
De
obicei, primul ingredient gatit este carnea iar apoi legumele dupa care toate
ingredientele sunt aduse inapoi in wok, impreuna cu sosuri, condimente,
lichide, amidon, amestecate si lasate pana se incing. O metada este sa tai carnea
fasii sau cubulete, apoi sa o prajesti amestecand constant in ulei foarte fierbinte,
apoi sa o impingi catre marginile wok-ului ca sa se scurga de ulei cat timp se
gatesc celelalte ingrediente. Dupa aceasta se adauga legumele, si apoi restul
de ingrediente.
In
filmuletul urmator, domnisoara Ching He Huang de la BBC, ne explica cum sa
alegem un wok (minutul 2:00) iar daca sunteti interesati puteti invata si o minunata
retata de porc dulce-acrisor:
numai bine!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu