duminică, 17 februarie 2013

Primii paşi: cum să mâncăm cu beţişoarele chinezeşti?



                Uitandu-ne la altii, ni se pare foarte usor sa folosim betisoarele dar cand incercam pentru prima data, de obicei intr-un final ajungem sa cerem o furculita. Pentru o experienta totala a macarurilor asiatice trebuie sa invatam sa mancam cu betisoare chinezesti. Aceste betisoare se folosesc in China, Korea, Japonia, Taiwan si Vietnam. In Korea se folosesc betisoare subtiri din metal, iar celelalte tari folosesc betisoare din lemn de diferite dimensiuni.  Acesta este un mic ghid despre cum se mananca cu aceste betisoare precum si alte reguli ce trebuie respectate la masa.
                Primul betisor este imobil, trebuie prins intre degetul mare si inelar sau degetul mijlociu (regulile nu sunt stricte). Fotografia de mai jos va poate lamuri mai bine. Al doilea betisor se prinde intr-o maniera asemanatoare cu un creion. Pentru aceasta, degetul aratator trebuie sa fie mobil pentru a putea prinde al doilea betisor. Acesta se prinde intre degetul mare si cel aratator. Inainte de a apuca incepe, trebuie sa va asigurati ca ambele capete ale betisoarelor sunt la distanta egala. Ne folosim de degetul aratator pentru a misca betisorul de sus. Trebuie incercat de cateva ori sa inchidem si sa deschidem unghiul dintre cele doua betisoare.

sursa foto: www.infothread.org

Reguli ce trebuie respectate la masa:
·         Nu tineti betisoarele prea aproape de unul dintre capetele acestora. Se incepe de la mijloc si pe masura ce va obijnuiti cu ele, prindeti petisoarele mai aproape de capatului mai gros (de sus).
·         Nu ne jucam cu betisoarele, nu gesticulam cu ele, nu folosim un betisor in loc de doua, nu folsim betisoarele pe post de ţepuşă, tinem betisoarele cu o singura mana.
·         Este bine sa cunosti regulile fiecarei ţari. Spre exemplu in China poti ridica bolul de pe masa si sa-l apropii de gura, pe cand in Korea este considerat nepoliticos.
·         Evita sa infigi betisoarele in orez. Este considerat nepoliticos. Betisoarele se pot sprijini pe bol sau pe suportul special.
·         Nu lovim bolul cu betisoarele. In China antica era un gest facut de persoanele care cerseau.
·         Un ultim sfat: nu tricotati cu betisoarele chinezesti! :)

sursa foto: www.alldayjokes.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu