Pentru
cei care se uita intr-o reteta de mancare chinezeasca si se sperie de
denumirile fanteziste ale ingredientelor m-am gandit sa fac o lista scurta cu
principalele ingrediente necesare pentru a prepara diverse mancaruri
chinezesti. Am evitat bineinteles ingredientele scumpe , voi da cateva
explicatii scurte doar pe cele uzuale (sper ca lista e cat de cat completa,
astept sa ma corectati daca e cazul).
Explicatiile indica scopul lor. Nu intru
prea mult in detalii, o sa fac asta separat, pentru fiecare ingredient in parte.
·
Vin din orez (pentru gatit) – pentru a evita
confuziile o sa tot scriu in paranteza ca e doar pentru gatit :) Acest vin
adauga aroma mancarii și este bun pentru
îndepărtarea mirosurilor puternice, cum ar fi peștele. (În
cazul în care vinul de orez nu este
disponibil, utilizați dry sherry).
·
Ciupercile chinezesti – sunt
cunoscute si sub numele japonez: shiitake
- ciperci ce se potrivesc in supe sau preparate gatite stir fry.
·
Ciupercile urechi de lemn – se
gasesc la punga, deshidratate, sunt ciuperci cu o textura elastica si care
imprumuta gustul celorlalte ingrediente (pentru asta nu trebuie sa le inmuiati
in apa calda). Se folosesc in preparate cu carne, dar si in supe.
·
Amidon de porumb – se foloseste
pentru a marina si ca agent de ingrosare.
·
Usturoi si ghimbir (rase)– sunt deseori
folosite in uleiul pentru gatit. Se pot folosisub forma de praf sau taiat si/sau zdrobit.
·
Radacina de ghimbir –intotdeauna trebuie sa
fie proaspata; ofera o multitudine de arome: iute, dulce, aromat, pișcător, gust
proaspăt, revigorant. Nuanța oferită depinde de momentul în care este adăugat
în procesul gătirii
·
Sos de stridii – sosul este facut din stridii fierte
si condimente si este folosit la preparate din carne sau legume. Este des
folosit in bucataria Cantoneză.
·
Orezul – bob lung sau scurt. Cel lung este
folosit la mancare, iar cel scurt sau lipicios este folosit la deserturi sau gustari.
·
Otet din orez – se foloseste datorita aromei
delicate, mai putin dura decat a otetului alb obisnuit.
·
Ulei de susan – se foloseste pentru a aroma
preparatele stir fry sau supele
·
Sos de soia – este de 2 feluri: light sau
dark; este unul dintre cele mai importante sosuri din bucataria asiatica. Ambele
sunt explicate pe larg in postarea: despre sosul de soia
·
Pasta de chilli – este facuta din chilli,
sare, usturoi, ghimbir. O pasta foarte iute, folosita cam peste tot: in
mancaruri, sosuri samd.
·
Uleiul pentru gatit – se poate folosi ulei vegetal
Vor mai urma astfel de informatii, cum am
promis o sa le explic mai pe larg pe fiecare in parte.
Numai bine,
Paul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu