joi, 21 februarie 2013

Primii pasi: principalele ingrediente explicate



                Pentru cei care se uita intr-o reteta de mancare chinezeasca si se sperie de denumirile fanteziste ale ingredientelor m-am gandit sa fac o lista scurta cu principalele ingrediente necesare pentru a prepara diverse mancaruri chinezesti. Am evitat bineinteles ingredientele scumpe , voi da cateva explicatii scurte doar pe cele uzuale (sper ca lista e cat de cat completa, astept sa ma corectati daca e cazul). 
                Explicatiile indica scopul lor. Nu intru prea mult in detalii, o sa fac asta separat, pentru fiecare ingredient in parte.


·         Vin din orez (pentru gatit) – pentru a evita confuziile o sa tot scriu in paranteza ca e doar pentru gatit :) Acest vin adauga aroma mancarii și este bun pentru îndepărtarea mirosurilor puternice, cum ar fi peștele. (În cazul în care vinul de orez nu este disponibil, utilizați dry sherry).

·         Ciupercile chinezesti – sunt cunoscute si sub numele japonez: shiitake  - ciperci ce se potrivesc in supe sau preparate gatite stir fry.

·         Ciupercile urechi de lemn – se gasesc la punga, deshidratate, sunt ciuperci cu o textura elastica si care imprumuta gustul celorlalte ingrediente (pentru asta nu trebuie sa le inmuiati in apa calda). Se folosesc in preparate cu carne, dar si in supe.

·         Amidon de porumb – se foloseste pentru a marina si ca agent de ingrosare.

·         Usturoi si ghimbir (rase)– sunt deseori folosite in uleiul pentru gatit. Se pot folosisub forma de  praf sau taiat si/sau zdrobit.

·         Radacina de ghimbir –intotdeauna trebuie sa fie proaspata; ofera o multitudine de arome: iute, dulce, aromat, pișcător, gust proaspăt, revigorant. Nuanța oferită depinde de momentul în care este adăugat în procesul gătirii

·         Sos de stridii – sosul este facut din stridii fierte si condimente si este folosit la preparate din carne sau legume. Este des folosit in bucataria Cantoneză.

·         Orezul – bob lung sau scurt. Cel lung este folosit la mancare, iar cel scurt sau lipicios este folosit la deserturi sau gustari.

·         Otet din orez – se foloseste datorita aromei delicate, mai putin dura decat a otetului alb obisnuit.

·         Ulei de susan – se foloseste pentru a aroma preparatele stir fry sau supele

·         Sos de soia – este de 2 feluri: light sau dark; este unul dintre cele mai importante sosuri din bucataria asiatica. Ambele sunt explicate pe larg in postarea:  despre sosul de soia

·         Pasta de chilli – este facuta din chilli, sare, usturoi, ghimbir. O pasta foarte iute, folosita cam peste tot: in mancaruri, sosuri samd.

·         Uleiul pentru gatit – se poate folosi ulei vegetal


           Vor mai urma astfel de informatii, cum am promis o sa le explic mai pe larg pe fiecare in parte.



Numai bine,

Paul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu