Ne
apropiem de 9 martie si cu toate ca nu are legatura cu specificul site-ului sau
al blog-ului, m-am gandit sa postez astazi despre sarbatoarea crestina a Sfinților
40 de Mucenici din Sevastia. Sunt inebunit dupa reteta de mucenici fierti, dar cu
toate astea postez ambele retete de mucenici (Moldova / Dobrogea si Muntenia) precum
si o scurta lectie de istorie legata de aceasta sarbatoare crestina.
Sfintii 40 de Mucenici sunt
praznuiti de Biserica Ortodoxa in fiecare an, pe data de 9 martie. Acesti
mucenici au trait in vremea imparatului Licinius (308-324), prigonitor al
crestinilor. Sfintii 40 de Mucenici erau soldati crestini si faceau parte din
Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Afland despre credinta lor, Agricola,
guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Deoarece au refuzat,
au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre. Dupa aceste chinuri,
guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare, in lacul Sevastiei. Se
spune ca in urma rugaciunii lor s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a
incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra
mucenicilor.
Sărbătoarea
creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea
anului agricol tradițional și a generat o sărbătoare tradițională românească,
Mucenicii sau Măcinicii. În această zi, se trece la curățenia gospodăriei,
dându-se foc gunoaielor strânse numai cu foc adus din casă, pentru a aduce
căldura din casă și afară. In credinta
populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, lasand loc zilelor
mosilor. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a
gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece,
pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.
Cele doua retete pentru mucenici:
In
Moldova, acestia au forma cifrei 8 si sunt copti din aluat de cozonac, apoi
unsi cu miere si nuca. In Dobrogea
si Muntenia mucenicii sunt mai mici si
sunt fierti in apa cu zahar, cu scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care
au fost aruncati Sfintii Mucenici. Pentru aluatul din care se fac mucenicii
este nevoie de 250 grame faina; 120 ml apa calda si sare.
Este indicat ca in seara de 8 martie, sa se face
coca din care se modeleaza mucenicii. Mucenicii se fac snururi lungi si subtiri
din coca, apoi se fac cerculete mici sau opturi. Mucenicii se lasa peste noapte
la uscat, pe masa presarata cu faina. Peste mucenici se presara de asemenea
faina.
In dimineata de 9 martie, mucenicii se trec prin
sita, pentru ca sa cada faina de pe ei, apoi se pun la fiert intr-o zeama
preparata din urmatoarele ingrediente: apa, sare(un varf de lingurita), coaja
de la o lamaie(rasa) si zahar.
Mucenicii se pun in apa, numai dupa ce aceasta a
dat in clocot. E important sa punem la fiert apa cu sarea. Se rade o coaja de
lamaie si atunci cand mucenicii incep sa fiarba se adauga zaharul. Ne putem da
seama ca mucenicii sunt fierti, atunci cand acestia se ridica la suprafata.
Se servesc cu miez de nuca si cu praf de scortisoara.
Sursa
informatii: http://www.crestinortodox.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu