Imediat ce deschizi meniul unui restaurant chinezesc sigur iti
atrage atentia acest fel de mancare cu nume haios. Denumirea se refera la
bucatile de carne care arata ca niste furnici pe crengile unui copac (pastele
din orez).
Retetea
este usoara, se prepara in aproximativ 3-40 minute. Este un preparat foarte iute
(totusi cantitatea de ardei pe care o folositi tine de decizia bucatarului).
Este o reteta din bucataria Sichuan si de aceea avem nevoie de acest gen de piper.
Reteta este cu carne de porc, dar puteti folosi vita sau pui fara probleme.
Aveti
nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 300 g carne tocata de porc
- 200 g taitei de orez
- 20 grame ciuperci urechi de lemn uscate
- 2 fire de ceapa verde
- 1 bucata de ghimbir
- 2 catei de usturoi
- 1/2 lingurita sare
- 1/2 lingurita piper Sichuan
- 2 ardei iuti (sau foarte iuti... sau 3 ardei :) )
- 1 lingurita amidon
- 2 linguri sos de soia light
- 2 linguri sos de soia dark
- 1 lingura vin de orez
- 1 lingura ulei de ardei iute
- 2 lingurite ulei de susan
- 1 lingurita otet de orez
Intai
se pun ciupercile urechi de lemn la inmuiat in apa rece (20-30 minute). Carnea
tocata se pune intr-un bol si se amesteca impreuna cu amidonul, otetul de orez,
o lingura sos de soia, 1 lingurita ulei de susan, 1 lingura de vin de orez si
se lasa la marinat pentru 20 minute la frigider. Taiteii de orez se lasa la inmuiat 5 minute in
apa clocotita, apoi se scurg si se tin in apa rece (sau urmati indicatiile
producatorului).
Se
toaca marunt ardeiul iute, ghimbirul, usturoiul. Ceapa se toaca marunt, dar de la
ceapa se separa partea alba de cea verde. Se pune in wok o lingurita de ulei de
susan si uleiul iute. Se adauga in wok-ul incins partea alba de la ceapa, ardeiul
iute, ghimbirul, usturoiul si piperul Sichuan. Se calesc cateva secunde si se
adauga apoi carnea de la frigider. Carnea se marunteste si se adauga restul de
sos de soia dark. Cand carnea a inceput sa aiba o culoare deschisa, se adauga „urechile
de lemn” iar dupa cateva minute taitetii. Se adauga si restul de sos de soia light. Se
poate completa cu ulei iute (intrebati neaparat si oaspetii).
Se
amesteca foarte bine, se adauga partea verde de la ceapa si se serveste pe un
platou.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu