luni, 4 martie 2013

Primii pasi: dieta cu mancare chinezeasca



                Am citit un articol online pe “The Independent” care mi-a intarit convingerea ca mancarea chinezeasca inlocuieste cu succes “dietele minune” sau mai important, te ajuta sa mananci sanatos.
                Articolul incepe cu celebra intrebare: “este mancarea chinezeasca sanatoasa?”. Raspunsul este da, dar evident ca nu si mancarea de la fast foodurile chinezesti, care in UK este un factor important pentru aparitia obezitatii si evident a bolilor de inima (ca orice alt fast food as completa). Pe de alta parte, mancarea chinezeasca gatita corect este chiar opusul, este foarte sanatoasa. In articol sunt intervievati 3 experti in mancarea chinezeasca: Lorraine Clissold ( a scris cartea: “Why the Chinese Don't Count Calories”), Patrick Holford si Ian Marber. (cartea doamnei se gaseste la librariile online, pret aproximativ 9 lire)

            Am extras informatiile care mi s-au parut importante:
             Chinezii folosesc legumele ca fel de mancare, nu doar pe post de garnitura:
Ian Marber: “Este important sa combinati proteinele si carbohidratii. Daca o mare parte din macare este formata din legume, dar mai adaugati si proteine, veți avea întotdeauna o masă perfectă. "
Patrick Holford: “Aproximativ 50% din ceea ce mancati ar trebui sa fie format din legume in orice moment al zilei, iar asta se potriveste perfect cu dieta chineză.”
             Folositi alimente de baza
Lorraine Clissold: “Este imposibil sa termini o masa cu burta plina fara orez, dar acesta este un aspect bun deoarece orezul nu are grăsimi și este bogat în nutrienți și fibre”
             Consumati alimente lichide
Supele sau preparatele pe baza de supe sunt prezente la fiecare masa (si sub forma de terci, zhou). Retetele occidentale sunt foarte uscate, iar nutritionistii incearca sa compenseze recomandandu-ne sa bem multa apa. Un chinez in schimb nu ar bea apa la masa niciodata, de aceea retetele chinezesti sunt pline de astfel de alimente lichide.
Patrick Holford: “Setea e deseori confundata cu foamea, iar de asemenea consumul de apa in timpul mesei, are tendinta de a te satura. In concluzie supele va ajuta sa va controlati apetitul.”
Ian Marber: “Sunt un mare fan al supelor servite inaintea felului principal. De exemplu supa Miso, sau orice alt fel fermentat, contine probiotice care ajuta la eliberarea nutrientilor din alimentele pe care urmeaza sa le mancam.”
             Adu yin și yang în bucătărie
O dieta buna chineză echilibreaza ingredientele yin (umede) si yang (uscată și crocantă). Alimentele yin racesc corpul, pe cand cele yang (carne, condimente, vin, cafea) il incalzesc. Chinezii servesc la o masa foarte multe feluri de mancare, iar aceasta abordare mentine echilibrul dintre yin si yang.
Patrick Holford: “Cele mai multe alimente bogate in proteine sunt văzute ca yang, iar carbohidratii ca yin. Combinarea acestora ajuta la stabilizarea zaharului din sange, care este cheia pentru o energie bună și de asemenea minimizeaza creșterea în greutate”
             Mananca pentru a fi in forma
Medicina chineză prescrie diverse alimente ca tratamente medicale: ardei iute pentru a ajuta digestia și sa vindece raceala; usturoi pentru detoxifiere, samd. Scopul final este de a se asigura că toate organele functioneaza corect, pentru a permite energiei sau chi, să circule fără probleme în jurul corpului.
Patrick Holford: “Acum 2000 de ani, Hipocrate a spus: “Medicamentul sa fie hrana si hrana sa fie medicament”, dar din pacate aceasta afirmatie a fost uitata in Occident. Comunitățile rurale tind să aibă mai mult respect pentru ciclul de alimente și modul în care aceasta susține viața.”
             Consumati ceai verde
Ceaiul verde elimină toxinele si ajuta la digestie. Oamenii de stiinta au descoperit de asemenea, ca lupta impotriva radicalilor liberi care determina aparitia cancerului si a bolilor de inima. Ceaiul verde scade nivelul LDL – al colesterolului (cel "rau") si creste nivelul de HDL - colesterolul (cel "bun") – astfel cei care consuma extract de ceai verde pot consuma alimente cu mai mult colesterol, fara sa inregistreze cresteri ale nivelelor plasmatice de colesterol.
             Duceti o viata activa
Incearcati exercitii fizice regulate, (cum ar fi Tai Chi). Un antrenament la care transpirati puternic, s-ar putea sa arda grasimi, dar de asemnea s-ar putea sa fie stresant pentru corpul dumneavoastra. Programele de antrenament aerobic (energetice) sunt yang - ne încălzesc - în timp ce exercițiile de respirație sunt yin.

2 comentarii:

  1. I nominated you for the Super Sweet Blogging Award: http://destinepierdute.wordpress.com/

    RăspundețiȘtergere