sâmbătă, 6 august 2016

Ce este glutamatul monosodic?



Ce este glutamatul monosodic?

Glutamatul monosodic, cunoscut si dupa prescurtarea MSG sau E621, este o sare sodica a amino acidului glutamic, avand formula sa chimica C5H8NO4Na. Acidul glutamic se regaseste in mod natural in organismal uman, dar si intr-o serie de alimente, precum branza, sau rosiile.
In anul 1908, Kikunae Ikeda, profeosr de chimie la Tokio Imperial University, a reusit sa extraga glutamatul, utilizand o supa de alge, demonstrand faptul ca savoarea supei se datora acestuia. Procedeul chimic utilizat a fost considerat drept baza stiintifica a celui de-al cincilea gust uman, cunoscut sub denumirea de umami.
Umami este identificat de catre receptori specifici, aflati pe limba umana si in alte parti ale gurii, receptori special destinati identificarii glutamatului.
In zilele noastre, glutamatul monosodic se extrage prin fermentarea amidonului, a trestiei de zahar, sau a melasei.

Despre non/toxicitatea glutamatului monosodic

Conform FDA (U.S. Food and Drug Administration), MSG-ul a fost declarat, incepand cu anul 1959, ca fiind un produs relativ sigur, fiind astfel considerat si in ziua de azi, in ciuda faptului ca, 10 ani mai tarziu, in literatura medicala de specialitate, intra termenul de “sindromul restaurantului chinezesc”, datorita numeroaselor efecte secundare pe care oamenii le resimteau, dupa ingerarea de alimente in care se adauga MSG. FDA considera ca aceste efecte secundare nu pot confirma faptul ca prezenta MSG-ul in alimente este cauza lor, neexistand dovezi stiintifice clare in  acest sens. In anii ’90, FDA a apelat la grupul independent de cercetare al Federatiei Societatilor Americane de Biologie Experimentala, pentru exeminarea sigurantei utilizarii MSG-ului in alimente. Raportul acestui grup a conchis faptul ca utilizarea MSG-ului este sigura, efectele adverse inregistrate de unele persoane sensibile fiind tranzitorii.http://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/FoodAdditivesIngredients/ucm328728.htm

Conform medicului neurochirurg de origine americana, Russel Blaylock, MSG-ul este o excitotoxina. Acet tip de toxina supraexcita celulele neuronale pana la punctul la care pot fi afectate in mod ireversibil, acest lucru putand avea consecinte nefaste asupra creierului uman, determinand boli grave precum Alzheimer, Parkinson, Lou Gehrig, etc. Dincolo de receptorii responsabili cu identificarea acidului glutamic, aflati la nivelul gurii, dr. Blaylock a identificat astfel de receptori si la nivelul sistemului electric conductiv al inimii, care in prezenta exitotoxinelor existente intr-o serie de alimente bogate in MSG, dar si in alte substante de tipul cazeinatului de sodiu, aspartamului, etc., pot determina aritmie cardiaca si chiar deces. Printre consecintele consumului de alimente cu adaos de MSG se mai regasesc, conform aceleiasi surse, obezitatea, depresia, migrenele, oboseala si dezorientarea. 
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/04/21/msg-is-this-silent-killer-lurking-in-your-kitchen-cabinets.aspx

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu